ZBIÓRKA ŚRODKÓW NA RENOWACJĘ GROBÓW SANITARIUSZEK Z POWSTANIA WARSZAWSKIEGO (AKT.)*

Data publikacji: 2018-08-01
Autor: legia.com
Autor zdjęć: Jacek Prońdzynski
W Powstawaniu Warszawskim, które rozpoczęło się dokładnie 74 lata temu, ogromną rolę odegrały harcerki, służąc i niosąc pomoc rannym uczestnikom jako sanitariuszki. Fundacja Legii zachęca do wpłat na odnowienie będących w fatalnym stanie nagrobków bohaterek, które znajdują się na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Zbiórka środków finansowych trwa na portalu: https://polakpomaga.pl/kampania/ratowaly-zycie-innym-my-uratujmy-pamiec-o-nich#kampania (potrzeba 40 000 zł). Kwatery są obecnie w bardzo złym stanie – kruszą się mieczo-krzyże, napisy są starte i nieczytelne. Zebrane środki zostaną wykorzystane na wymianę krzyży, odświeżenie tablic oraz ułożenie trawy.

Harcerki-sanitariuszki służyły w szpitalu św. Łazarza na rogu ulic Leszno i Karolkowej, który w „czarną sobotę”, 5 sierpnia 1944 roku, został zajęty przez niemieckich żołnierzy. Okupacja placówki przebiegła wyjątkowo brutalnie – w bestialski sposób mordowano rannych, chorych, personel medyczny, a także szukającą schronienia ludność cywilną z Woli, w tym rodziny z dziećmi. Liczba ofiar jest szacowana aż na 1200, wśród nich znalazło się kilkadziesiąt pielęgniarek świeckich i zakonnych oraz sanitariuszki służby powstańczej, w tym 10 nastoletnich harcerek oraz ich instruktorka. Po wojnie ciała tych 11 kobiet zostały ekshumowane i pochowane w kwaterze B26, rząd 1 Cmentarza Wojskowego na Powązkach.

Dziś, 1 sierpnia 2018 roku, 74 lata po wybuchu największego zbrojnego powstania na ziemiach polskich przeciw nazistom, Fundacja Legii dołącza do zbiórki, która pomoże odnowić nagrobki będące dowodem wspaniałej, choć bolesnej historii. Naszym zadaniem jest, żeby pamięć o bohaterach i ich czynach przetrwała następne pokolenia.

W najbliższy poniedziałek, 6 sierpnia, na profilu Fundacji Legii na charytatywni.allegro.pl rozpoczną się dwie aukcje, z których dochód wesprze tę szlachetną inicjatywę. Do wylicytowania będzie oryginalna bluza bramkarska Arkadiusza Malarza oraz rower ze słynnej akcji „W protezie na rowerze”, na którym niepełnosprawny sportowiec Kamil Misztal w ciągu 16 dni przejechał 2016 km. Po zakończonej akcji rower został odnowiony oraz oklejony w barwy związane z obchodzonym w tym czasie stuleciem Legii Warszawa (złoty, biały, czarny). Zapraszamy do udziału!