"W protezie na rowerze - bo liczy się droga"

Data publikacji: 2016-07-18
Fundacja Legii rusza z letnią akcją pod nazwą "W protezie na rowerze – bo liczy się droga”. Współorganizatorem jest Fundacja Krok do Marzeń oraz Fundacja Amp Active. Projekt zakłada pokonanie dystansu 2016 km na rowerze przez założyciela Fundacji Krok do Marzeń – Kamila Misztala oraz przyjaciółkę Fundacji Legii, aktywistkę społeczną i sportową Ulrike Fuhrmann.

Kamil Misztal w młodości w wyniku poparzenia stracił nogę. Dzięki zaangażowaniu wielu osób udało się i dziś Kamil może zarówno chodzić, jak i grać w piłkę. Fundacja Krok do Marzeń powstała z myślą aby pomagać innym niepełnosprawnym oraz chorym osobom, których nie stać na leczenie bądź sprzęt ortopedyczny.

W 2015 roku, Kamil zdecydował się przejechać na rowerze 1000 km, aby zebrać pieniądze dla 7-letniego Oskara cierpiącego na porażenie mózgowe. W tym roku zaplanowany dystans wynosi 2016 km a celem wyprawy jest zebranie środków na zakup sprzętu protetycznego dostosowanego do wysokiej aktywności sportowej dla dwóch zawodników warszawskiej amp futbolowej drużyny prowadzonej przez Fundację Amp Active, której zawodnikiem jest także Kamil Misztal. Koszt zaopatrzenia beneficjentów w taki sprzęt protetyczny wynosi 60 000 zł. Pozwoli to na powrót do aktywnego życia i realizacji kolejnych sportowych marzeń i życia bez ograniczeń po amputacji.

Dystans 1916 km jest dystansem, który odpowiada dacie powstania klubu Legia Warszawa, natomiast ostatnie 100 km wyprawy, odpowiada stu latom istnienia klubu. Akcja „W protezie na rowerze – bo liczy się droga” wpisuje się w tegoroczne obchody stulecia.

Wyprawa wyruszy 22 lipca z Warszawy i powróci do niej 7 sierpnia.

Zachęcamy wszystkich do śledzenia podróży Kamila oraz wsparcia naszej akcji. Każda złotówka się liczy. Darowiznę można przekazać na poniższe konto:

Fundacja Legii
ul. Łazienkowska 3
00 – 449 Warszawa

mBank S.A.
Nr konta: 83 1140 1010 0000 5259 0300 1015
Tytuł: Darowizna na cele statutowe

Zapraszamy również do dołączenia do wydarzenia na facebooku oraz na stronę akcji www.rowery.gotowidopomocy.pl, gdzie na bieżąco będziemy informować o tym, co dzieję się podczas wyprawy.

„Podobaja Ci się nasze działania? Wpłać 1% podatku Fundacji Legii. Wspólnie bądźmy #GotowiDoPomocy”!

Jak przekazać 1% na Fundację Legii?

To proste. Wypełniając rozliczenie podatkowe PIT wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu nr KRS naszej Fundacji: 0000312389. Przygotowaliśmy dla Was także ułatwienie – kreator rozliczeń, który automatycznie uzupełni pole 1% danymi Fundacji. Korzystając z kreatora rozliczeń decydujesz się wesprzeć Fundację Legii.
Dostępne są dwie wersje kreatora rozliczeń w wersji online button_2_200x135px
lub w wersji instalacyjnej button_1_200x135px