Stadion PGE Narodowy imienia Kazimierza Górskiego

Data publikacji: 2021-10-11
Autor: Mateusz Okraszewski
Autor zdjęć: Mateusz Kostrzewa, Wiktor Bołba
PGE Narodowy doczekał się swojego patrona. Od ubiegłej niedzieli stadion, na którym swoje mecze rozgrywa reprezentacja Polski, nosi imię byłego piłkarza i trenera warszawskiej Legii oraz selekcjonera reprezentacji Polski - Kazimierza Górskiego.

To już oficjalna informacja! Drugi dom reprezentacji Polski doczekał się swojego patrona. Chociaż decyzja o przyznaniu Stadionowi Narodowemu imienia legendy i członka Galerii Sław stołecznego klubu – Kazimierza Górskiego – została podjęta już w 2012 roku, to oficjalne rozstrzygnięcie nastąpiło w ubiegłą niedzielę. W uroczystości udział wzięli m.in. premier Mateusz Morawiecki, syn trenera tysiąclecia Dariusz Górski oraz kustosz Muzem Legii Wiktor Bołba.

W 2021 roku przypada jubileusz 100-lecia urodzin Kazimierza Górskiego. Legia Warszawa, czyli klub, który legendarny szkoleniowiec reprezentował najpierw jako piłkarz, a następnie trener w  140 spotkaniach, nawiązała współpracę z Fundacją Kazimierza Górskiego. Delegacja stołecznego zespołu wzięła udział w uroczystościach upamiętniających 100. rocznicę urodzin Trenera Tysiąclecia Kazimierza Górskiego, a także przygotowała z tej okazji wyjątkowy proporzec meczowy z jego wizerunkiem. Na oficjalnej stronie internetowej – Legia.com – zaprezentowaliśmy wspomnienia Trenera Tysiąclecia, które ukazały się ponad 20 lat temu na łamach tygodnika „Nasza Legia”. Pana Kazimierza wysłuchał wówczas dziennikarz NL, a obecnie kustosz Muzeum Legii, Wiktor Bołba.