LEGIA FIGHT CLUB I FUNDACJA LEGII Z WIZYTĄ W KONSTANCINIE-JEZIORNIE

Data publikacji: 2019-09-26
Autor: Legia Warszawa, Wiktor Bołba
Autor zdjęć: Jacek Prondzynski
To była szybka sprawa. Podczas „Biegu im. Tomasza Hopffera” organizowanego w Konstancinie-Jeziornie nauczycielka wychowania fizycznego Szkoły Podstawowej nr. 3 im. Ks. Jana Twardowskiego, zaproponowała biorącemu udział w tym biegu byłemu olimpijczykowi, pięściarzowi Legii Warszawa Krzysztofowi Kosedowskiemu, czy nie zechciałby w ich szkole rozpropagować nieco sporty walki Legii Warszawa. Na odzew nie musiała długo czekać.

We wtorek, 24 września, delegacja Legia Fight Club w osobach trenerów: wspomnianego Krzysztofa Kosedowskiego, Pawła Michalika (boks) i Karola Łady (Kick boxing), wraz z grupą młodocianych sportowców, a także Fundacji Legii reprezentowanej przez kustosza klubowego Muzeum Wiktora Bołbę, odwiedziła gmach szkoły w Konstancinie.

Efekt? Tłok w sali gimnastycznej. Uczniowie z zapartym tchem przyglądali się pokazowi sztuki pięściarstwa. Podopieczni trenera Michalika demonstrowali zgromadzonym na sali uczniom, w jaki sposób powinno się prawidłowo wyprowadzać ciosy: prawy, lewy, sierp. Aplauz młodocianej widowni wzbudził pokaz sztuki walik Kick boxingu podopiecznych trenera Łady. Zawodniczka Wanessa Wesołowska i jej klubowy kolega Michał Cewiński w widowiskowym stylu zademonstrowali techniki bokserskie, jak i całą gamę efektownych kopnięć.

– Trening Kick boxingu sprzyja rozwojowi wszystkich partii mięśni. Trzeba też wiedzieć, że znakomicie pomaga w rozładowywaniu stresu i napięć. Uczy szacunku dla innych oraz w dużym stopniu wpływa na eliminację lęku i agresji – objaśniał przy okazji pokazu trener Karol Łada.

– Można powiedzieć, że dzięki takim wizytom młodzież zacznie bardziej garnąć się do sportu. Do udziału w treningach potrzebna jest właśnie taka zachęta, poprzez odwiedzanie i demonstrację, jak to wygląda – mówi pomysłodawczyni spotkania, nauczycielka wychowania fizycznego, Elżbieta Siemieniuk.

Inicjatywie ciała pedagogicznego w składzie wspomnianej pani Elżbiety oraz pozostałych nauczycieli WF – Małgorzaty i Andrzeja Piszczków – przyklasnęły dyrektor szkoły Katarzyna Hampel i jej zastępczyni Lidia Grzella.

– Wydaje mi się, że z uwagi na bezpośredni kontakt z trenerami i sportowcami efekt przyciągania młodzieży do uprawiania boksu czy Kick boxingu może spełnić oczekiwania. Liczę na to, że wśród tych, którzy z takim zaciekawieniem przyglądali się popisom młodych sportowców Legii, znajdzie się wielu, którzy zechcą na własnej skórze spróbować tych dyscyplin sportu. Takich działań ze strony Legii chcielibyśmy w naszej szkole więcej – podsumowała dyrektor szkoły.

– Celem tej akcji jest zainteresowanie najmłodszych sportem i zdrowym stylem życia. Bo co tu kryć, dzieci w Polsce są w fatalnej kondycji fizycznej, która z roku na rok jest coraz gorsza. Powiedzmy szczerze, na wielkie kariery wyczynowe mogą liczyć tylko nieliczni, najbardziej wytrwali. Ale na zdrowie poprzez uprawianie sportu mogą liczyć wszyscy. A boks i Kick boxing są takimi dyscyplinami sportu, które oprócz kondycji i siły wyrabiają w dzieciach doskonałą koordynację ruchową – dodał Krzysztof Kosedowski.

Kiedy spotkanie dobiegło końca gości żegnała burza oklasków. Były wspólne zdjęcia i kolejki po autografy oraz wymiana drobnych upominków. Wśród uczniów ogromnym powodzeniem cieszyły się podarowane buttony z serduszkiem Fundacji Legii.

– Dziękujemy za zaproszenie. Wyprawa do waszej szkoły była bardzo udana – wyznali zgodnym chórem goście z Legia Fight Club i Fundacji Legii.