#GotowiDoPomocy: zostań wolontariuszem!

Data publikacji: 2020-04-25
Mówi się, że nie da się zmienić całego świata, ale można zmienić świat jednej osoby. Postanowiliśmy przekonać się o tym na własnej skórze i sami wysłaliśmy zgłoszenie o chęci pomocy. Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać i w kilka minut redakcja Legia.com została zarejestrowana jako wolontariusze.

– Czego – oprócz naszej chęci – potrzebujemy do rejestracji? – zapytaliśmy Kasię Osior-Szot, przedstawicielkę Fundacji Legii zajmującej się rekrutacją. Okazało się, że dobra wola i skontaktowanie się z Fundacją to już ponad połowa sukcesu, bo wypełnienie umowy wolontariackiej zajęło nam niecałe dwie minuty. Imię, nazwisko, adres zamieszkania, czytelny podpis na jednej, drugiej, trzeciej stronie. I to właściwie tyle – gdy tylko dokument został wypełniony, otrzymaliśmy legitymacje potwierdzające naszą tożsamość oraz przynależność do akcji, a także pakiet wolontariusza, na który składają się maseczka razem z wkładami, rękawiczki, a także antybakteryjny. Co jeśli się skończą? Nie ma problemu, Fundacja na bieżąco uzupełnia braki w sprzęcie każdego wolontariusza.
Teraz pozostało nam tylko czekać na popołudniowy telefon od koordynatorów akcji, którzy każdego dnia po zakończeniu działania telefonu pomocowego (12:00-17:00), tworzą szczegółowy plan wsparcia seniorów. Rozpisują adresy, zbierają zamówienia na zakupy i posiłki, a następnie przydzielają wolontariuszom określone zadania. Na swoje nie musieliśmy czekać zbyt długo, bo nazajutrz zostaliśmy wysłani na Sadybę, gdzie przywieźliśmy ciepły posiłek pani Marii.
Mówi się, że wolontariusz pracuje za darmo, ale to nieprawda. Nie da się bowiem przeliczyć na pieniądze radości w oczach osoby, która otwiera nam drzwi. Nikt nie jest w stanie oszacować wartości uśmiechu ludzi, którzy przez lata troszczyli się o dobro pokolenia swoich dzieci i wnuków. Teraz to my musimy się zatroszczyć o nich.
Jeżeli Wy również pragniecie włączyć się w dzieło wsparcia, czekamy na Wasze zgłoszenia. Jeśli dysponujecie czasem rano, zachęcamy Was do pomocy przy rozwożeniu seniorom zakupów. Gdy jednak jesteście wolni dopiero popołudniu i wieczorem, wówczas możecie włączyć się w pomoc przy robieniu i dostarczaniu zakupów. Gwarantujemy, że radość na twarzach podopiecznych naszej akcji, wynagrodzi Wam przebyte kilometry.
Potrzebujemy wolontariuszy chętnych do transportu żywności, zakupów, czy środków higienicznych. Czasem godzina dziennie poświęcona innemu człowiekowi, w życiu tego drugiego może zmienić tygodnie i miesiące. Wspólnie zatem zmieńmy świat na lepsze. Możecie także wesprzeć akcję jako firma lub instytucja – szczegóły poniżej.
#GOTOWIDOPOMOCY to pierwsza kompleksowa akcja pomocy w Warszawie, zapewniająca realną, bezpośrednią pomoc seniorom w czasie epidemii. Legia Warszawa zaprasza do udziału w niej inne firmy, instytucje, organizacje społeczne, a także osoby publiczne i prywatne. Centrum i zapleczem akcji jest Stadion Legii.

Jesteś seniorem i potrzebujesz pomocy w czasie epidemii?
Zadzwoń pod numer 8009 1916 0

Chcesz dołączyć do wolontariatu i wesprzeć seniorów?
Napisz do nas: [email protected]

Możesz pomóc jako firma lub instytucja?
Dołącz do naszej akcji: [email protected]