#GOTOWIDOPOMOCY: Kolejny kierunek – Sadyba!

Data publikacji: 2020-04-26
W piątkowy poranek dostarczyliśmy jedzenie pierwszemu z seniorów, który skorzystał z naszego telefonu pomocowego. Sympatyczna emerytka otrzymała ciepły posiłek, my zaś niesamowitą satysfakcję.

Jeżeli lubicie spacerować po Łazienkach Królewskich, na pewno kojarzycie tereny Nowej Oranżerii. To właśnie tam ma siedzibę restauracja Belvedere, która zajmuje się również organizacją i przygotowaniem cateringu VIP na meczach naszego zespołu, więc między wierszami można wyczytać, że ich menu to raczej górna półka. Nie przechodziło to jednak we włączeniu się do akcji #GOTOWIDOPOMOCY. Obiady z Belvedere trafiły dziś nie tylko do biznesmenów czy celebrytów. Osobiście dostarczyliśmy je do kilkunastu mieszkań warszawskich seniorów.
Przebicie się na Sadybę w środku dnia nigdy nie jest proste, ale jeżeli na siłę chcielibyśmy szukać pozytywów obecnej sytuacji, to z całą pewnością zaliczyć można do nich zdecydowanie mniejsze korki. Pod blok na Solankowej dojeżdżamy więc punktualnie. Szybki rzut oka na telefon, gdzie mamy zapisany adres i za moment stoimy już pod klatką i wstukujemy na domofonie numer mieszkania.
– Dzień dobry, jesteśmy z Fundacji Legii, przywieźliśmy dla pani posiłek – mówi jeden z wolontariuszy.
– O, jak miło, wejdźcie chłopcy do środka – wita nas serdecznie pani Maria i otwiera drzwi. Gdy tylko docieramy pod jej mieszkanie, czeka już na nas na progu. Emerytka posyła nam promienny, szczery uśmiech, którego po prostu nie można było nie odwzajemnić. Dopytuje jeszcze, czy posiłki trzeba zamawiać co kilka dni, więc tłumaczymy spokojnie, że może to robić przez siedem dni w tygodniu. Weekendy? Nie ma problemu, dowieziemy nawet w niedzielę. Zaskoczona seniorka jeszcze raz serdecznie dziękuje. Chociaż każdy z nas ma po dwadzieścia parę lat, z uśmiechem przyjmuje nazywanie nas „chłopcami”. Obiecujemy, że będziemy wpadać i też dziękujemy pani Marii za okazana zaufanie . To właśnie ona była pierwszą osobą, która skorzystała z naszego telefonu pomocowego.
Zgłoszeń mieliśmy jeszcze kilkanaście, więc resztę przedpołudnia spędziliśmy na rozwożeniu obiadów Belvedere po mieszkaniach. Za każdym razem seniorzy otrzymywali ciepły posiłek, a my szczery uśmiech drugiego człowieka. Pomaganie jest naprawdę przyjemne. I – przede wszystkim – naprawdę proste.
Jeżeli Wy również pragniecie włączyć się w dzieło wsparcia, czekamy na Wasze zgłoszenia. Potrzebujemy wolontariuszy chętnych do transportu żywności, zakupów, czy środków higienicznych. Czasem godzina dziennie poświęcona innemu człowiekowi, w życiu tego drugiego może zmienić tygodnie i miesiące. Wspólnie zatem zmieńmy świat na lepsze. Możecie także wesprzeć akcję jako firma lub instytucja – szczegóły poniżej.
#GOTOWIDOPOMOCY to pierwsza kompleksowa akcja pomocy w Warszawie, zapewniająca realną, bezpośrednią pomoc seniorom w czasie epidemii. Legia Warszawa zaprasza do udziału w niej inne firmy, instytucje, organizacje społeczne, a także osoby publiczne i prywatne. Centrum i zapleczem akcji jest Stadion Legii.

Jesteś seniorem i potrzebujesz pomocy w czasie epidemii?
Zadzwoń pod numer 8009 1916 0

Chcesz dołączyć do wolontariatu i wesprzeć seniorów?
Napisz do nas: [email protected]

Możesz pomóc jako firma lub instytucja?
Dołącz do naszej akcji: [email protected]