FUNDACJA LEGII ZEBRAŁA 21 TYS. ZŁ NA RZECZ POWSTAŃCÓW WARSZAWSKICH

Data publikacji: 2018-10-15
Autor: Bartosz Zasławski
Autor zdjęć: Jacek Prondzynski
Fundacja Legii zgromadziła 21 137 zł podczas zbiórki na meczu z Lechią Gdańsk oraz aukcji gadżetów klubowych. Pieniądze zostaną przeznaczone na renowację grobów sanitariuszek z Powstania Warszawskiego w ramach akcji "Nie Zapomnij O Nas, Powstańcach Warszawskich” oraz wsparcie finansowe dla Powstańców i ich rodzin przez Fundację Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego.

Po raz kolejny adresatem pomocy organizowanej przez Fundację Legii byli uczestnicy Powstania Warszawskiego. Tegoroczna akcja rozpoczęła się 1 sierpnia, w 74. rocznicę wybuchu bohaterskiego czynu zbrojnego wymierzonego w okupujących Polskę hitlerowców. Jej pierwszy etap zakładał przeprowadzenie aukcji charytatywnych, na których można było nabyć bluzę bramkarską Arkadiusza Malarza z nowego kompletu na sezon 2018/19 i specjalny rower, obrandowany w biało-czarno-złote barwy roku stulecia Legii Warszawa. Podczas licytacji zebrano łącznie 2 744 zł (odpowiednio 1 735 zł i 1 009 zł). Kwota została przeznaczona na akcję „Nie Zapomnij O Nas, Powstańcach Warszawskich”. której ideą jest m.in. renowacja znajdujących się na warszawskich Powązkach 11 grobów nastoletnich sanitariuszek, które w sierpniu 1944 r. zostały zamordowane przez nazistów na warszawskiej Woli. Dzięki pozyskanym środkom na nagrobkach znajdą się nowe krzyże, a tablice upamiętniające ofiary zostaną odświeżone.

Druga część akcji obejmowała zbiórkę środków pieniężnych podczas meczu ligowego z Lechią Gdańsk (4 sierpnia br.). Kibice naszego klubu wrzucili do puszek wolontariuszy aż 17 433 zł. Fundacja Legii przeznaczyła również na aukcję koszulkę meczową z autografem napastnika mistrza Polski Jose Kante, która została wylicytowana za 960 zł. Wszystkie środki materialne – łącznie 18 137 zł – zostały przekazane Fundacji Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego, instytucji niosącej pomoc jego uczestnikom w codziennym życiu. W ubiegłym tygodniu została podpisana umowa darowizny.