KIBICE LEGII WSPÓLNIE PRZECIWKO NOWOTWOROM KRWI!

Data publikacji: 2018-10-18
Podczas meczu w niedzielę 21 października, w którym Legia Warszawa zmierzy się z Wisłą Kraków na Stadionie Miejskim Legii Warszawa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Warszawie, odbędzie się akcja rejestracji potencjalnych Dawców szpiku. Akcja dedykowana jest 10-letniemu Bartkowi, który zmaga się z zespołem Nijmegena i potrzebuje przeszczepienia szpiku, aby mieć szansę na pokonanie choroby.

Statystyki WMDA (Światowej Organizacji Dawców Szpiku) są alarmujące: co 35 sekund ktoś na świecie zapada na nowotwór krwi. W Polsce, co godzinę stawiana jest komuś diagnoza: białaczka. Dla wielu chorych jedyną szansą na wyzdrowienie jest przeszczepienie komórek macierzystych krwi lub szpiku. Jedynie 25 procent pacjentów ma szczęście znaleźć dawcę we własnej rodzinie. Większość przeszczepień odbywa się dzięki Dawcom niespokrewnionym, którzy jako ludzie dobrej woli zarejestrowali się, by bezinteresownie ratować życie każdego chorego, który potrzebuje przeszczepienia.

Jedną z osób potrzebujących przeszczepienia jest dziesięcioletni Bartuś z Ostrówka w gminie Klembów. „Bartuś jest bardzo szczęśliwym i pozytywnie nastawionym do życia i ludzi dzieckiem. Jest takim naszym słoneczkiem, które wszystkich potrafi rozweselić” – opowiada mama. Zapytany, co lubi, wylicza: „Najbardziej lubię moją Bestię – to pies Melinda. Lubię Michała Pazdana, Kubusia Puchatka, jeździć na rowerze, ‚Ruda tańczy jak szalona’, leżeć na plaży… Kocham kolor niebieski”.

Sterydy, antybiotyki, immunoglobuliny, leki immunosupresyjne, przeciwwirusowe i na nadciśnienie – tak wygląda obecnie leczenie Bartoszka, który od 7 lat zmaga się z zespołem wad genetycznych Nijmegen. Choroba spowodowała już powstanie ziarniniaków w płucach – jedyną szansą na wyleczenie jest przeszczepienie szpiku od Dawcy zgodnego 10/10. Pomimo kilkumiesięcznych poszukiwań, wciąż go brak. Rodzice Bartoszka apelują – zarejestruj się! Może to właśnie Ty będziesz „bliźniakiem genetycznym” naszego synka i dasz mu szansę na wyzdrowienie.

Niedzielny mecz z Wisłą Kraków dedykujemy właśnie Bartkowi. Na stadionie będziesz miał możliwość zarejestrowania się na stanowisku Fundacji DKMS jako potencjalny Dawca szpiku – być może to właśnie Ty będziesz nadzieją dla Bartka i innych chorych na nowotwory krwi! Nie możesz przyjść na mecz? Nic straconego – zamów pakiet rejestracyjny na www.dkms.pl.

Każdy kibic może być ratunkiem i jedynym lekiem dla potrzebującej osoby! Na całym świecie zarejestrowanych jest ponad 32 milionów potencjalnych Dawców szpiku, ale nadal nie wszyscy Pacjenci znajdują swojego „bliźniaka genetycznego”. Prawdopodobieństwo znalezienia odpowiedniego Dawcy jest w najlepszym wypadku jak  1:20 000, a czasem nawet 1 do kilku milionów! Im więcej osób się zarejestruje tym więcej szans na uratowanie życia chorym cierpiącym na nowotwory krwi. To właśnie Ty możesz być ratunkiem i jedynym lekiem dla potrzebującej osoby!

Kto może zostać dawcą?

Zarejestrować może się każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, ważący minimum 50 kg (bez dużej nadwagi). Zajmuje to tylko chwilę, polega na przeprowadzeniu wstępnego wywiadu medycznego, wypełnieniu formularza z danymi osobowymi oraz pobraniu wymazu z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka. Na podstawie pobranej próbki zostaną określone cechy zgodności antygenowej, a jeśli okaże się, że kod genetyczny dawcy zgadza się z kodem genetycznym chorego, wtedy dochodzi do przeszczepienia. Wszyscy, którzy chcą się zarejestrować, powinni mieć ze sobą dokument tożsamości z nr PESEL.

Legia Warszawa i Fundacja DKMS

Kolejny już raz Legia Warszawa wspólnie z Fundacją DKMS prowadzić będzie rejestrację potencjalnych Dawców na trybunach stadionu Legii. W przeprowadzonych akcjach, do bazy dołączyło ponad 1100 kibiców warszawskiej drużyny. Jeszcze bardziej cieszy nas informacja, że już 6 osób z grona zarejestrowanych przy Łazienkowskiej 3, podarowało szansę na nowe życie Pacjentowi cierpiącemu na nowotwór krwi oddając swoje komórki macierzyste lub szpik kostny.

O Fundacji

Misją Fundacji DKMS jest znalezienie Dawcy dla każdego Pacjenta na świecie potrzebującego przeszczepienia krwiotwórczych komórek macierzystych. Fundacja działa w Polsce od 2008 roku jako niezależna organizacja pożytku publicznego oraz jako Ośrodek Dawców Szpiku w oparciu o decyzję Ministra Zdrowia. To największy Ośrodek Dawców Szpiku w Polsce, w którym zarejestrowanych jest 1 385 732  (sierpień 2018) potencjalnych Dawców szpiku, spośród których 5 689 (sierpień 2018) osób oddało swoje komórki macierzyste lub szpik Pacjentom zarówno w Polsce, jak i na świecie, dając im tym samym szansę na życie. We wszystkich bazach DKMS zarejestrowanych jest 8 000 000 potencjalnych Dawców. Aby zostać potencjalnym Dawcą, wystarczy przyjść na organizowany przez Fundację Dzień Dawcy szpiku lub wejść na stronę www.dkms.pl i zamówić pakiet rejestracyjny do domu.