Fundacja Legii dołącza do #DrużynyBłażeja

Data publikacji: 2016-10-20
Poniedziałek 10 Października, deszczowe popołudnie, 14-letni Błażej zmierza rowerem na trening piłki nożnej do klubu Józefovia Józefów której jest zawodnikiem. Przez pośpiech i nieuwagę wpada prosto pod koła nadjeżdżającego pociągu.

Przez kilka następnych godzin lekarze walczą o jego życie, podczas długiej operacji przetaczają wiele krwi. Udaje się uratować życie Błażeja, stan jest ciężki, ale stabilny, chłopiec pozostaje w śpiączce farmakologicznej. Niestety na skutek doznanych obrażeń konieczna była amputacja – jedna noga została odjęta nad kolanem, druga tuż pod kolanem.

14670841_276181489448788_209245537813470357_n

Z prośbą o pomoc i wsparcie do Fundacji zgłosił się trener klubu MLKS Józefovia Józefów w którym trenował Błażej. Chłopiec jest synem byłego piłkarza Legii Tomasz Cymermana. Od początku było wiadomo, że potrzebne będą środki na leczenie, zakup protez oraz rehabilitację. Jednak najważniejsze było jak najszybsze objęcie chłopca i jego rodziny opieką psychologa, który pomoże im poradzić sobie z emocjami towarzyszącymi takiej traumie.

Fundacja Legii od razu zdecydowała się zapewnić rodzinie takie wsparcie, zapraszając do współpracy Patrycję Plewkę, z którą wcześniej współpracowała. Patrycja jest z wykształcenia psychologiem traumatologiem i sama na co dzień porusza się dzięki protezie, dlatego uznaliśmy, że lepiej niż kto inny, będzie mogła pomóc chłopcu poradzić sobie ze zmianami w jego życiu. Pierwsze spotkanie zaplanowano na 26 października.

Więcej o pracy Patrycji możecie przeczytać na stronie: http://antidotum-clinic.com/.

Cały zespół Fundacji trzyma mocno kciuki za szybki powrót Błażeja do zdrowia, zarówno fizyczny i psychiczny. Więcej informacji na temat wsparcia chłopca można znaleźć na profilu na facebooku: https://www.facebook.com/druzynablazeja.

„Podobają Ci się nasze działania? Przekaż 1% podatku na Fundację Legii. Wspólnie bądźmy #GotowiDoPomocy”!

Jak przekazać 1% na Fundację Legii?

To proste. Wypełniając rozliczenie podatkowe PIT wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu nr KRS naszej Fundacji: 0000312389. Przygotowaliśmy dla Was także ułatwienie – kreator rozliczeń, który automatycznie uzupełni pole 1% danymi Fundacji. Korzystając z kreatora rozliczeń decydujesz się wesprzeć Fundację Legii.
Dostępne są dwie wersje kreatora rozliczeń w wersji online button_2_200x135px
lub w wersji instalacyjnej button_1_200x135px