Data publikacji: 2017-03-30
Legia dołącza do akcji #Morethanfootball Action Week.

Fundacja Legii – jako jedna z ponad 60 organizacji – włączyła się do europejskiej akcji More than Football, która posłuży promocji działań społecznych organizowanych przez kluby piłkarskie. Akcja rozpoczyna się 30 marca i potrwa do 9 kwietnia.

W dzisiejszych czasach piłka nożna i działalność klubów nie ogranicza się do treningów i meczów pierwszej drużyny. Kluby są wielkimi, komercyjnymi organizacjami, ale w przeciwieństwie do zwykłych firm zrzeszają wokół siebie miliony ludzi, którzy oddają im swoje serca. Rośnie świadomość roli społecznej klubów, a te zdają sobie sprawę z ogromnej odpowiedzialności, która na nich ciąży. W efekcie znacznie wzrasta liczba akcji społecznych realizowanych przez kluby, z których coraz więcej posiada swoje oficjalne fundacje. Akcja #Morethanfootball ma służyć promocji szerokiej działalności społecznej klubów, dzięki której te jeszcze mocniej jednoczą wokół siebie społeczność i zwracają uwagę na pozasportowe aspekty działalności klubów

Do akcji z dumą dołączyła działająca od dwóch lat Fundacja Legii, której charytatywna działalność wspiera potrzebujące rodziny z całej Polski, a także społeczność lokalną. Fundacja Legii angażuje się w liczne projekty mające na celu poprawienie jakości życia rodzin z trudnych środowisk, poprzez edukację, opiekę zdrowotną, kulturę i – oczywiście – sport.

W akcji More than Football weźmie udział ponad 60 organizacji. Są to głównie kluby piłkarskie i działające w ich ramach fundacje, a także międzynarodowe organizacje piłkarskie Fundacja Legii znajdzie się w prestiżowym gronie takich klubów jak: AC Milan, Inter Mediolan, SSC Napoli, Benfica, PSG, PSV, Feyenoord, VfL Wolfsburg, Werder Brema, Bayer Leverkusen, Rangers FC, Club Brugge, i wiele innych. Organizatorem akcji jest European Football for Development Network (EFDN) – organizacja, która działa jako platforma wymiany doświadczeń i kolaboracji europejskich klubów w zakresie działań społecznych.

Więcej informacji jest dostępnych na stronie: http://www.morethanfootball.eu

#Morethanfootball
#GotowiDoPomocy