Zrzutka na koce dla pacjentów Hospicjum Onkologicznego św. Krzysztofa w Warszawie

Data publikacji: 2018-11-29
Emocje po wielkim, charytatywnym wiosłowaniu dla Hospicjum Onkologiczneago św. Krzysztofa już opadły. To nie oznacza jednak końca zbiórki dla pacjentów hospicjum. Wczoraj uruchomiliśmy zrzutkę, która potrwa do niedzieli. Jeśli nie miałeś okazji popłynąć wczoraj na ergometrze, to nadal możesz zaangażować się w akcję i wesprzeć podopiecznych hospicjum!

Przyjaciele!
W ramach akcji #WszyscyDoWioseł wspieramy Fundację Hospicjum Onkologicznego na warszawskim Ursynowie. Oprócz przełyniętych już kilometrów dla wszystkich, którzy również chcą wesprzeć pacjentów hospicjum utworzyliśmy specjalną zrzutkę. A zbieramy, wydawałoby się na dość nietypową rzecz – na koce dla pacjentów!

Link do portalu zrzutka.pl

Dlaczego akurat koce?

– bo idzie zima i mimo ogrzewania potrzeba cieplejszych rzeczy (np. przez przeciągi),

– koce, które teraz są w hospicjum są już w części zniszczone, mają swoje lata,

– każdy (nawet dziecko) wie, jak to jest wtulić się w ciepły koc, szczególnie gdy jest źle, czujemy się wtedy trochę bezpieczniejsi, odizolowani od trosk, sami dla siebie,

– koc to rzecz dość osobista i jest wyrazem bliskości z chorymi w hospicjum,

– koce kupione dzięki akcji #WszyscyDoWioseł dadzą nie tylko fizyczne ciepło, ale też są wyrazem troski, świadomości, że ktoś ciepło pomyślał o pacjentach. Takie uczucia dodają im otuchy w trudnym czasie choroby.

– miękkie, polarowe koce są miłe w dotyku, przyjemne, kojące, czego podopiecznym hospicjum bardzo potrzeba.

Specjalnie, w ramach akcji został przygotowany wyjątkowy film o hospicjum.

Fundacja Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa działa od 1990 roku i prowadzi zarówno hospicjum stacjonarne, jak i domowe. Misją Fundacji jest troska o pacjentów w końcowym stadium choroby onkologicznej. Dodatkowo Fundacja odczarowuje postrzeganie hospicjów i buduje ich pozytywną świadomość społeczną jako miejsc, w których osoby chore mogą spokojnie pożegnać się ze światem i rodziną, mając jednocześnie poczucie, że cały czas są ważne. Dzięki medycynie paliatywnej, pomocy psychologicznej i duchowej pracowników oraz wolontariuszy pacjenci mogą przeżyć swój czas w hospicjum bez bólu i w godności. Fundacja Hospicjum Onkologiczne co roku opieką paliatywną otacza przeszło 1000 pacjentów w hospicjum stacjonarnym. W ramach hospicjum domowego lekarze, pielęgniarki i wolontariusze odwiedzają w domach ponad 2300 chorych. Troską otaczane są także rodziny pacjentów.

Wierzymy, że nie przejdzicie obok tej akcji obojętnie, a zakup kocy dla podopiecznych hospicjum stanie się naszym wspólnym sukcesem! Dziękujemy!