Trzecia edycja akcji Back2School - czyli wyprawiamy dzieci do szkoły!

Data publikacji: 2019-09-13
Autor zdjęć: Mateusz Kostrzewa
To już trzecia edycja akcji "Back2School". W tym roku przygotowaliśmy paczki dla blisko stu podopiecznych w wieku od 7 do 15 lat z trzech warszawskich świetlic środowiskowych - Powiślańskiej Fundacji Społecznej, Stowarzyszenia "Serduszko dla Dzieci" oraz Fundacji "Pociechom".

„Back2School” to akcja mająca na celu przygotowanie uczniów, aby mogli w pełni przygotowani realizować nowe cele edukacyjne w roku szkolnym 2019/2020, którą od trzech lat regularnie przygotowujemy. Z roku na rok zasięg akcji zwiększamy o kolejną świetlicę dlatego w tym roku wyprawki szkolne otrzymało prawie 100 podopiecznych z trzech warszawskich świetlic środowiskowych!

Podczas tegorocznej edycji mogliśmy liczyć na pomoc piłkarzy pierwszej drużyny Legii Warszawa – Mateusza Wieteskę i Pawła Stolarskiego, którzy razem z nami przygotowywali wyprawki i wręczali je dzieciom w świetlicy. Ich obecność uzupełniła ten wyjątkowy, dla podopiecznych świetlic środowiskowych, dzień. Wizycie towarzyszyło wiele pytań, uśmiechu, zdjęć oraz oczywiście autografów.

Uczniowie otrzymali niezbędne przybory szkolne takie jak zeszyty, bloki, długopisy, kredki, plastelina, farby, ołówki, przybory geometryczne, temperówki, pojemnik na jedzenie, worek na buty, czy nowy plecak. Jedną z najpilniejszych potrzeb jest zapewnienie dzieciom podstawowej odzieży, dlatego przekazane paczki zawierały, między innymi stroje na W-F, T-shirty, dresy, spodnie, ciepłe bluzy na jesień, kurtki przeciwdeszczowe oraz bieliznę. Ponadto w tym roku niektóre dzieci otrzymały od nas szczoteczkę i pastę do zębów, szampon oraz żel pod prysznic.

Każdego roku wyprawki, które przygotowujemy dla dzieci w ramach akcji Back2School, są sporządzone w oparciu o wykaz przedmiotów, zgłoszonych przez wychowawców placówek. Paczki pełne były akcentów nawiązujących do Legii Warszawa i sprawiły dzieciom niesamowitą radość.

Z okazji nowego roku szkolnego życzymy wszystkim uczniom samych dobrych ocen, zapału i energii w zdobywaniu wiedzy oraz mnóstwa sukcesów w szkolnych konkursach i zawodach sportowych!

Wyprawki zostały zakupione ze środków otrzymanych w ramach przekazanego 1% podatku, za co serdecznie dziękujemy każdemu, kto zdecydował się wesprzeć nas w tym roku.

Jeśli chcą Państwo wspierać nasze działania zachęcamy do przekazania darowizny dla Fundacji. Więcej informacji tu: https://fundacjalegii.org/przekaz-darowizne/.