#SzczepimySięNaLegii: przekaż ubranie lub wrzuć nakrętkę

Data publikacji: 2021-05-14
Od 14 maja o swoje zdrowie możemy zadbać również na stadionie Legii, gdzie będzie funkcjonował największy w Warszawie punkt szczepień. Przy okazji wizyty przy Łazienkowskiej 3 Fundacja Legii zachęcania do przekazania ubrań w ramach wsparcia seniorów w akcji #GotowiDoPomocy oraz wrzuceniu plastikowych nakrętek, dzięki czemu pomoże choremu Dominikowi.

Punkt szczepień powszechnych zlokalizowany na stadionie Legii będzie otwarty od 14 maja. Dziennie nawet kilka tysięcy osób w różnym wieku przyjmie szczepionkę przeciw koronawirusowi i zabezpieczy swoje zdrowie. Fundacja Legii zachęca wszystkie osoby, które w tym celu pojawią się przy Łazienkowskiej 3, do pomocy jej podopiecznym.

Przekazanie odzieży

Każdy z nas ma takie części garderoby, które leżą schowane głęboko w szafie i z których na co dzień nie korzystamy. Zróbmy coś dobrego – przekażmy je do specjalnego punktu , a zebrane środki Fundacja Legii przeznaczy na świeże posiłki, zrobienie zakupów oraz niezbędną pomoc w wykonywaniu codziennych czynności dla seniorów wspieranych w akcji #GotowiDoPomocy.

Za każdy kilogram przekazanej przez Was odzieży 1 zł trafi na konto Fundacji Legii, z którego finansowana jest ustrukturyzowana pomoc dla starszych osób w Warszawie, którzy w czasie pandemii znajdują się w grupie najwyższego ryzyka. Obecnie trwa druga faza akcji #GotowiDoPomocy, podczas której Fundacja Legii otocza opieką ponad 40 seniorów w najtrudniejszym położeniu. Często są to osoby samotne, ciężko chore, pozbawione codziennego wsparcia. Oprócz obiadów wolontariusze Fundacji robią zakupy, realizują recepty, wykonują drobne naprawy i organizują konsultacje medyczne.

Jakie ubrania można przekazać?

• Wszystkie elementy garderoby damskiej, męskiej, dziecięcej – nowe i używane, ale nie noszące śladów zużycia czyli: bez dziur, bez zmechaceń, bez plam, czyste, kompletne, niezniszczone.
  • Buty połączone w pary – czyste, kompletne, niezniszczone, nie posiadające znacznych śladów zużycia
  • Torebki – kompletne, bez zewnętrznych zniszczeń i braków
  • Biżuterię

Zbiórka plastikowych nakrętek

13-letniego Dominika, kibica Legii, w walce o samodzielne chodzenie czeka bardzo skomplikowana operacja neurochirurgiczna i wielomiesięczna rehabilitacja, których koszty szacowane są na pół miliona złotych. O tym, dlaczego zabieg jest niezbędny, najlepiej opowie sam Dominik: „W okresie silnego wzrostu odczuwam silny, uporczywy ból w stawach kolanowych. W dodatku, pojawiły się zwyrodnienia i ciężko mi wyprostować nogi. Każdy dzień jest dla mnie heroiczną walką o możliwość normalnego poruszania się, a koszt operacji jest nieosiągalny dla mojej rodziny”.

Obrandowane stanowisko Fundacji Legii z kontenerem na odzież oraz kartonem na nakrętki będzie ustawione przy wejściu do strefy Silver w garażu (I piętro), gdzie będą odbywać się szczepienia. Zapraszamy do wspólnego dzieła pomocy.

Zdjęcie

ZdjęcieZdjęcie