Ruszają zapisy na zajęcia z „Akademii Samodzielności” w ferie zimowe!

Data publikacji: 2017-01-27
Fundacja Legii razem z „Akademią Samodzielności” zaprasza wszystkie dzieci w wieku od 8 do 13 lat na kolejną turę zajęć, prowadzonych na terenie Stadionu Miejskiego Legii Warszawa przy ul. Łazienkowskiej 3.

Celem „Akademii Samodzielności” jest:

• Dostarczenie dzieciom, w różnym wieku, niezbędnej wiedzy, która przygotuje ich na otaczające zagrożenia, zarówno w sferze relacji interpersonalnych, jak i zagrożeń zewnętrznych.
  • Zwiększenie poczucia samodzielności w wykonywaniu prostych czynności dnia codziennego (np. zarządzanie własnym czasem, sprawne pakowanie się do szkoły) oraz radzenia sobie w sytuacjach potencjalnie stresowych dla dziecka (np. zgubienie się w mieście, awaria windy, zasłabnięcie dorosłej osoby w domu).
  • Wzmocnienie w dziecku poczucia pewności siebie, wynikającej z posiadanej wiedzy. Nauka współpracy w grupie − także w sytuacjach zagrożenia.

Na zajęciach realizujemy tematykę z następujących obszarów: relacje z dorosłymi walka ze strachem, zachowania w sytuacjach skrajnych (np. pożar, napad, zasłabnięcie, zgubienie w mieście), przygotowanie do wycieczki – metodologia pakowania plecaka, korzystanie z mapy, określanie kierunków bez kompasu rozpalanie ogniska w warunkach ekstremalnych  -teoria i praktyka, elementy samoobrony, pierwsza pomoc – podstawy.AS_2

Zajęcia odbywają się:

PIERWSZY TYDZIEŃ FERII:

• 13 luty PONIEDZIAŁEK – 10:30-12:30
  • 14 luty WTOREK -10:30-12:30
  • 17 luty PIĄTEK – 12:30- 14.00

DRUGI TYDZIEŃ FERII:

• 20-23 luty PONIEDZIAŁEK – CZWARTEK – 10:30-12:30
  • 24 luty PIĄTEK – 10:30-14:00

Zapisów można dokonywać:

− mailowo: [email protected]

− telefonicznie: 505 602 171

Zajęcia są bezpłatne, decyduje kolejność zgłoszeń. Limit grupy wynosi 15 dzieci.

Zachęcamy do zapisów również placówki, świetlice lub instytucje pracujące z dziećmi.

Zapraszamy! Do zobaczenia na Ł3!

Poniżej kilka zdjęć z zajęć na temat pierwszej pomocy: