FUNDACJA LEGII WYLICYTOWAŁA MEDALE TOMASZA SOKOŁOWSKIEGO

Data publikacji: 2019-02-19
Autor: legia.com
Autor zdjęć: Jacek Prondzyński
Wspierając akcję ''1975 pomoc dla Patryka Rybaka'' Fundacja Legii wzięła udział w licytacji medali przekazanych na aukcję charytatywną przez byłego piłkarza Legii Tomasza Sokołowskiego.

Tomasz Sokołowski, były zawodnik Legii Warszawa, znany jest także z tego, że zawsze z wielką chęcią angażuje się we wszelkie akcje pomocy potrzebującym. Tym razem pomagając choremu na glejaka 13-letniemu Patrykowi, na potrzeby licytacji przeznaczył medale, które zdobył z piłkarską drużyną Legii – za mistrzostwo Polski oraz Puchar Ligi w 2002 roku.

Dzięki szczodrości pani prezes Anny Mioduskiej, Fundacja Legii wygrała wystawione na licytacji medale, w ten sposób realnie włączając się do pomocy dla będącego pod opieką Fundacji Pomocy Dzieciom i Osobom Chorym „Kawałek Nieba” Patryka Rybaka, młodego piłkarza zespołu UKS Białe Orły.

– Licytacje charytatywne to nie tylko okazje do wsparcia osób dotkniętych chorobą czy niepełnosprawnością. To również szansa na wzbogacenie placówek muzealnych o atrakcyjne pamiątki gwiazd – powiedziała prezes Fundacji Legii Anna Mioduska, przekazując wylicytowane medale na ręce kustosza muzeum Legii Wiktora Bołby.

W obecnej chwili Patryk potrzebuje opieki 24 godziny na dobę, nie chodzi samodzielnie. Po rezonansie okazało się, że jego stan zdrowia uległ znacznemu pogorszeniu. Powiększający się guz powoduje silne bóle głowy i problemy z przełykaniem oraz poruszaniem się. Dlatego rodzice Patryka szukają dla swojego synka pomocy za granicą, wiąże się to jednak z ogromnymi kosztami. W związku z tym zwracamy się do wszystkich ludzi dobrej woli o wsparcie.