1% robi różnicę - wspomóż Fundację Legii

Data publikacji: 2019-02-15
Zastanawiasz się komu w tym roku przekazać swój 1%? Sam zdecyduj co się stanie z tymi środkami. Mocno na Ciebie liczymy. Wesprzyj Fundację Legii - Twój 1% zrobi różnice, dla nas to bardzo wiele. Wpisz w odpowiednią rubrykę nr KRS 0000312389.

Czym zajmuje się Fundacja Legii?

Jesteśmy organizacją pożytku publicznego działającą przy klubie sportowym Legia Warszawa. Naszą misją jest udzielanie wsparcia, niesienie nadziei oraz budowanie wspólnoty, aby pomóc słabszym i potrzebującym podnieść się, uwierzyć w siebie i zwyciężać. Nasza pomoc jest skierowana do dzieci i młodzieży, osób chorych, niepełnosprawnych oraz zagrożonych wykluczeniem. Działamy na terenie całej Polski, szczególnie kierując swoje działania do społeczności warszawskiej i Legii Warszawa.

Wśród realizowanych przez nas działań znajdują się m.in. Korki z Legią czyli zajęcia przygotowujące do matury z języka polskiego i matematyki dla młodzieży w słabej sytuacji materialnej,  która sama nie mogłabym sobie pozwolić na dodatkowe „douczki”. Dla dzieci ze szkół podstawowych realizujemy cykl Lekcji z Legią, które pomagają rozwinąć ich wiedzę w innowacyjny sposób. Realizujemy także zajęcia Szkoły Językowej dla podopiecznych praskich świetlic środowiskowych, które dają im możliwość rozwoju i szansę na lepsze jutro. Zajmujemy się bezpośrednim wsparciem podopiecznych świetlic, ognisk, domów dziecka, głównie doposażając dzieci w potrzebne ubrania (kurtki zimowe, bluzy, dresy, bieliznę, buty na WF i do codziennego użytku), kosmetyki przybory szkolne, a także dofinansowując letnie i zimowe wyjazdy. Wspieramy streetworkerów zajmujących się tzw. dziećmi ulicy. Angażujemy się w wiele akcji charytatywnych, których celem jest zbiórka środków finansowych na leczenie, rehabilitacje, czy pomoc potrzebującym. W minionym roku w ramach akcji Wszyscy do Wioseł udało nam się zebrać 125 tys. zł na wsparcie Fundacji Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa w Warszawie i zakup niezbędnego sprzętu. To tylko część tego czym zajmujemy się na co dzień.

Fundacja Legii ma status organizacji pożytku publicznego – można więc przekazać na nią 1% swojego podatku. Całkowity dochód pozyskany w ten sposób jest w pełni przeznaczany na realizację celów statutowych Fundacji. W zeszłym roku dzięki Państwa wsparciu otrzymaliśmy 140 tys. zł za co bardzo dziękujemy wszystkim darczyńcom. To dla nas zaszczyt, że obdarzają nas Państwo zaufaniem i motywacją do dalszej pracy.

Jak przekazać 1% na Fundację Legii? Skorzystaj z programu do rozliczenia.

To proste. Wypełniając rozliczenie podatkowe PIT wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu nr KRS naszej Fundacji: 0000312389. Przygotowaliśmy dla Ciebie także ułatwienie – kreator rozliczeń, który automatycznie uzupełni pole 1% danymi Fundacji. Korzystając z kreatora rozliczeń decydujesz się wesprzeć Fundację Legii.

Dostępne są dwie wersje kreatora rozliczeń w wersji online
lub w wersji instalacyjnej

Autorem programu PIT FORMAT® 2018 jest Biuro Informatyki Stosowanej FORMAT – www.programy-format.pl.

Zrób to z nami krok po kroku:

Krok 1. Wybierz właściwy formularz rozliczenia podatkowego PIT

Krok 2. W polu „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP) wpisz nr KRS Fundacji: 0000312389

Krok 3. Będzie nam niezmiernie miło jeśli w polu „Informacje uzupełniające” zaznaczysz krzyżykiem zgodę na przekazanie nam Twoich danych – wykorzystamy te informacje do wysłania pisemnych podziękowań za wpłaty.

Krok 4. Wyślij formularz do odpowiedniego Urzędu Skarbowego.

Pamiętaj – nie ma możliwości samodzielnej wpłaty 1% podatku na konto Fundacji. Może to zrobić jedynie Urząd Skarbowy za pośrednictwem deklaracji z Waszego rozliczenia rocznego.

Formularze PIT w formacie PDF

Możesz również pobrać odpowiedni formularz PIT w formacie PDF z wpisanym już KRSem Fundacji Legii i rozliczyć się w odpowiednim dla Siebie Urzędzie Skarbowym.

PIT-36

PIT-37

PIT-38

PIT-39

PIT-28

Kto może przekazać nam 1% podatku

1% podatku dochodowego mogą przekazać:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z 19 % stawki podatku (tzw. podatek liniowy),
  • emeryci jeśli samodzielnie rozliczają PIT (nie przez ZUS) lub za pomocą Oświadczenia PIT-OP

Jak przekazać 1% na Fundację Legii poprzez portal podatki.gov.pl?

Jak informuje Ministerstwo Finansów, zeznania podatkowe zostaną udostępnione w serwisie podatki.gov.pl już
15 lutego 2019. Znajdą się tam informacje od pracodawcy, dane z ubiegłorocznych zeznań, takie jak numer rachunku bankowego, ulga na dzieci czy dane organizacji pożytku publicznego (OPP).

We wcześniejszym artykule Jak przekazać 1% w 2019 korzystając z usługi e-PIT  dostępnym TU przedstawiliśmy instrukcję jak można zweryfikować swoje dane oraz informację o beneficjencie naszego 1%.

Mamy nadzieję, że w tym roku również obdarzą nas Państwo swoim zaufaniem. Liczymy na Was. Wasz 1% znaczy dla nas bardzo dużo. Dziękujemy! 🙂