Data publikacji: 2017-04-12
Szanowni Państwo! Drodzy Legioniści!

2 maja mija termin składania rozliczeń rocznego podatku od dochodów za 2016 rok.  Jeśli jeszcze nie wypełniliście swojej deklaracji, to warto samodzielnie zadecydować na jaki cel zostanie przeznaczony 1% Waszego podatku.  Serdecznie zachęcamy do przekazania tej kwoty na Fundację Legii.

Na co zostaną przekazane środki z 1% przekazane Fundacji Legii.

Dochód pozyskany z 1% zostanie w pełni przeznaczony na realizację celów statutowych. Wpłaty od darczyńców w całości przeznaczamy na realizację naszych projektów społecznych, ukierunkowanych przede wszystkim na przełamywanie barier oraz poprawę warunków rozwoju potrzebujących rodzin z całej Polski.  Środki pozyskane z 1% pozwolą nam kontynuować takie projekty jak Akademia Samodzielności, Korki z Legią czy szkoła języka angielskiego dla dzieci z praskich świetlic środowiskowych. Podsumowanie naszych zeszłorocznych działań znajdziecie w tym miejscu. Na stronie również na bieżąco informujemy o naszych kolejnych akcjach.

Jak przekazać 1% na Fundację Legii? Skorzystaj z naszego programu do rozliczeń.

To proste. Wypełniając rozliczenie podatkowe PIT wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu nr KRS naszej Fundacji: 0000312389. Przygotowaliśmy dla Was także ułatwienie – kreator rozliczeń, który automatycznie uzupełni pole 1% danymi Fundacji. Korzystając z kreatora rozliczeń decydujesz się wesprzeć Fundację Legii.

Dostępne są dwie wersje kreatora rozliczeń w wersji onlinebutton_2_200x135px
lub w wersji instalacyjnej button_1_200x135px

Jeśli ręcznie wypełniasz formularz – zrób to z nami krok po kroku:

Krok 1. Wybierz właściwy formularz rozliczenia podatkowego PIT

Krok 2. W polu „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP) wpisz nr KRS Fundacji: 0000312389

Krok 3. Będzie nam niezmiernie miło jeśli w polu „Informacje uzupełniające” zaznaczycie krzyżykiem zgodę na przekazanie nam Waszych danych – wykorzystamy te informacje do wysłania pisemnych podziękowań za wpłaty.

wypelnienie PIT

Krok 4. Wysłać formularz do odpowiedniego Urzędu Skarbowego.

Pamiętajcie – nie ma możliwości samodzielnej wpłaty 1% podatku na konto Fundacji. Może to zrobić jedynie Urząd Skarbowy za pośrednictwem deklaracji z Waszego rozliczenia rocznego.

Wpłać 1% podatku Fundacji Legii. Wspólnie bądźmy #GotowiDoPomocy

Chcemy kontynuować naszą pracę, realizować więcej projektów i docierać z pomocą do kolejnych potrzebujących, a możemy to robić właśnie dzięki Waszemu wsparciu i zaangażowaniu.

Pozdrawiam serdecznie w imieniu zespołu Fundacji oraz naszych partnerów i podopiecznych!

Prezes Fundacji Legii
Anna Mioduska