1% robi różnicę.

Data publikacji: 2018-02-23
Zastanawiasz się komu w tym roku przekazać swój 1%? A może chcesz pomóc dzieciom z warszawskiej Pragi w nauce języka angielskiego, wesprzeć dzienne placówki pracujące z młodzieżą, mieć swój wkład w organizację darmowych zajęć sportowych, albo edukacyjnych dla dzieci czy korepetycji przygotowujących maturzystów do ich egzaminu dojrzałości? Fundacja Legii to właściwy wybór. W zeszłym roku dzięki Waszemu wsparciu udało się zebrać na te cele 150 tysięcy złotych. Teraz znów mocno na Was liczymy. Bądź #GotowyDoPomocy i wesprzyj Fundację Legii - Twój 1% zrobi różnice.

Czym zajmuje się Fundacja Legii?

Jesteśmy organizacją pożytku publicznego działającą przy Legii Warszawa. Będąc częścią klubu sportowego ze stuletnią już tradycją, czujemy się zobowiązani do świadomego pomagania innym, dlatego Fundacja tworzy i wspiera inicjatywy mające za cel polepszenie warunków rozwoju potrzebujących rodzin z całej Polski, między innymi w zakresie zdrowia, edukacji, kultury oraz sportu. Nasze wsparcie skierowane jest do najbardziej potrzebujących, znajdujących się w szczególnie trudnej sytuacji. Zależy nam na niwelowaniu barier dzielących ludzi od dobrego, godnego życia, a także na spełnianiu, czasem prozaicznych, marzeń. Pragniemy także, w miarę naszych możliwości finansowych, prowadzić projekty skierowane do ogółu społeczności, ze szczególnym uwzględnieniem sportu, edukacji i wychowania.

Fundacja Legii ma status organizacji pożytku publicznego – można więc przekazać na nią 1% swojego podatku. Całkowity dochód pozyskany w ten sposób zostanie w pełni przeznaczony na realizację celów statutowych Fundacji.

Jak przekazać 1% na Fundację Legii?

To proste. Wypełniając rozliczenie podatkowe PIT wystarczy wpisać w odpowiednim miejscu nr KRS naszej Fundacji: 0000312389. Przygotowaliśmy dla Was także ułatwienie – kreator rozliczeń, który automatycznie uzupełni pole 1% danymi Fundacji. Korzystając z kreatora rozliczeń decydujesz się wesprzeć Fundację Legii.

Dostępne są dwie wersje kreatora rozliczeń w wersji online
lub w wersji instalacyjnej

Zrób to z nami krok po kroku:

Krok 1. Wybierz właściwy formularz rozliczenia podatkowego PIT

Krok 2. W polu „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP) wpisz nr KRS Fundacji: 0000312389

Krok 3. Będzie nam niezmiernie miło jeśli w polu „Informacje uzupełniające” zaznaczycie krzyżykiem zgodę na przekazanie nam Waszych danych – wykorzystamy te informacje do wysłania pisemnych podziękowań za wpłaty

Krok 4. Wysłać formularz do odpowiedniego Urzędu Skarbowego.

Pamiętajcie – nie ma możliwości samodzielnej wpłaty 1% podatku na konto Fundacji. Może to zrobić jedynie Urząd Skarbowy za pośrednictwem deklaracji z Waszego rozliczenia rocznego.

Kto może przekazać nam 1% podatku

1% podatku dochodowego mogą przekazać:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z 19 % stawki podatku (tzw. podatek liniowy),
  • emeryci jeśli samodzielnie rozliczają PIT (nie przez ZUS).

Osoby prawne nie mogą przekazać 1% podatku, ale mogą nas wesprzeć darowiznąDarowiznę można przekazać na poniższe konto:

Fundacja Legii
ul. Łazienkowska 3