Letni wyjazd socjoterapeutyczny dla podopiecznych Stowarzyszenia Wspólne Podwórko

Data publikacji: 2020-09-01
Jako Fundacja Legii wraz ze Stowarzyszeniem Wspólne Podwórko zorganizowaliśmy kolejny już w naszej długofalowej współpracy wyjazd socjoterapeutyczny. Tym razem dla 15 osób - dzieci i młodzieży z dzielnicy Pragi – Południe zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Dzieci te na co dzień objęte są pomocą w ramach programu „Partnerstwo dla Dzieci Pragi Południe 3.0” realizowanego przez Stowarzyszenie w ramach Zintegrowanego Programu Rewitalizacji Społecznej Pragi – Południe.
Obóz został zorganizowany w Janowie Lubelskim w terminie 11-18 sierpnia 2020 r. Jest to niewielkie miasteczko nad Zalewem Janowskim położone w zachodniej części Roztocza otoczone jednym
z największych kompleksów leśnych w Polsce – Puszczą Solską. Oprócz odpoczynku od ostatnich ciężkich miesięcy związanych z izolacją społeczną, zorganizowano podopiecznym poznanie kolejnego już regionu Polski, zajęcia socjoterapeutyczne, kąpiele pod okiem doświadczonego ratownika oraz możliwość odkrywania swoich talentów podczas nauki jazdy konno, jak również korzystania z kortów tenisowych należących do ośrodka.
Obóz został zorganizowany według wytycznych Ministerstwa Zdrowia, Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej w związku z występowaniem zagrożenia zakażeniem koronawirusem Sars-CoV-2 w Polsce.
Współorganizując ze Stowarzyszeniem Wspólne Podwórko obóz socjoterapeutyczny- kolejny już raz udało nam się stworzyć możliwość, aby dzieciaki z trudnych środowisk Dzielnicy Praga – Południe mogły doświadczyć wyzwań i przygód, przy wsparciu grupy i przyjaznych dorosłych. Dzięki naszej wieloletniej współpracy , tradycyjnie już nie tylko zapełniliśmy wolny czas dzieciakom ze świetlicy, ale także mogliśmy mieć wpływ na ich rozwój, rozwijanie talentów, umiejętności i zainteresowań.