Bezcenne dary Lucjana Brychczego dla Muzeum Legii

Data publikacji: 2020-12-03
Muzeum Legii od początku swojej działalności, czyli od 2006 roku, stara się gromadzić wszelkie artefakty związane ze zdobyczami sportowców warszawskiego klubu. Szczególnie cennymi pamiątkami pozostają jednak te indywidualne, pochodzące od zawodników, tworzących bogatą historię Legii Warszawa.

Dlatego tak cieszą dary, które w ostatnich dniach ofiarowano do naszej muzealnej placówki. Darczyńcą jest Lucjan Brychczy, legenda Legii Warszawa, człowiek nierozerwalnie związany z klubem, który przez całe swoje sportowe życie ofiarnie pracował na chwałę i potęgę Legii Warszawa.

Zdjęcie

Pan Lucjan dla Legii jest kimś więcej niż tylko postacią wyjątkową. Jest żywym pomnikiem naszego klubu. Sukcesami, które osiągnął w roli sportowca, trenera czy działacza, mógłby śmiało obdarować kilka kolejnych pokoleń piłkarzy Legii. Do dziś i prawdopodobnie na kolejne dziesięciolecia pozostaje absolutnym rekordzistą pod względem gier w pierwszej drużynie Legii i strzelonych goli. Jako jedyny w historii Legii uczestniczył – będąc zawodnikiem, trenerem, asystentem trenera, czy obecnie honorowym prezesem klubu – we wszystkich powojennych sukcesach klubu z Łazienkowskiej.

Zdjęcie

„Chociaż, nie są to medale związane z występami pana Lucjana w drużynie piłkarskiej Legii, a tylko skromny wycinek przebogatej historii piłkarskich sukcesów pana Lucjana w Legii Warszawa, to i tak te trzynaście krążków z dorobku późniejszych osiągnięć pana Lucjana, są dla nas niczym relikwie. Dobrze się stało, że pan Lucjan wraz z synem Ryszardem zdecydowali się przekazać te medale do naszego muzeum, ponieważ dla nowych pokoleń kibiców Legii będą one symbolem utrwalania legendy Lucjana Brychczego. Można śmiało powiedzieć, że dzięki temu staliśmy się posiadaczami jednego z najcenniejszych zbiorów legijnych medali. Mam nadzieję, że hojność sportowców Legii i ich rodzin nie opuści nas także w nadchodzących latach. Liczymy na bliskie kontakty ze sportowcami Legii oraz ich rodzinami, które zdecydują, że właśnie Muzeum Legii jest najlepszym miejscem na złożenie pamiątek dokumentujących ich prywatne życie i dorobek sportowy” – powiedział troszczący się o muzealną kolekcję kustosz legijnej placówki Wiktor Bołba.

ZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcie